Nederlands Engels

Mixen en masteren

Mixen

De opnames zijn klaar. Alles is helemaal geregeld. Nu moet het nummer worden gemixt. Het doel van de mix is om alle instrumenten in balans te krijgen. Het belangrijkste is dat het mixen plaatsvindt op studio monitoren. Het voordeel is dat ze een zeer vlakke respons hebben, waardoor je vervelende frequenties kunt opsporen en heel goed "fouten" in de mix kunt horen. Een goede mix lijkt al heel erg op een commerciële track: alles is in balans en klinkt ongeveer hetzelfde op alle installaties. Meestal worden mixes afgeleverd op een geluidsniveau van -6dB, om genoeg ruimte over te laten voor de mastering engineer om z'n sausje eroverheen te kunnen doen.

Heb je zelf al een Logic of GarageBand project en wil je dit professioneel laten mixen? Dat kan natuurlijk! Dan kun je het volledige project opsturen en gaan wij voor je aan de slag.

Masteren

Bij het masteren wordt de volledige track nog voor een laatste keer onder de loep genomen. Is er iets wat bij het mixen over het hoofd is gezien, dan kan hier nog een kleine correctie op gedaan worden tijdens de master. Wat er gebeurt bij de master, is dat het geluidsniveau van de track opgepompt wordt naar om en nabij de -1dB en vaak zo "luider" wordt gemaakt. Een ongemasterde track met een piek van -1dB klinkt vaak veel minder hard dan een gemasterde track met een piek van -1dB. Zodra de master klaar is, heb je een track die commercieel gezien af is.

Professionele mixing engineer Hoofddorp

Professionele mastering engineer Hoofddorp